Vanaf augustus 2012 ben ik gestart met mijn kattenpension CatiMaxi, in juni 2014 heb ik mijn diploma kattentrimster behaald en heb ik dan ook mijn kattenpension uitgebreid met een kattentrimsalon.

De kat ziet men steeds vaker in het trimsalon. Meestal zijn het halflangharige/langharige katten die zo in de klit zijn geraakt dat de eigenaar de hulp van de trimster in roept maar ook de kortharige kat is welkom in het trimsalon.

De kortharige kat

Misschien denkt u, de kortharige kat, die hoeft toch helemaal niet getrimd te worden?

Net als de langharige kat, verwisselt de kortharige kat iedere 3 maanden van vacht. In deze ruiperiode verliest de kat veel haar en kan ze ook last hebben van haarballen. Dit is vervelend voor de kat, maar ook voor u omdat er veel haren in huis liggen en uw kleren er mee onder zitten. Als u uw kortharige kat naar mijn trimsalon brengt, kan ik hem of haar door de rui helpen waardoor de kat minder zal verharen en weer een mooie glanzende vacht heeft.

De halflangharige/langharige kat

Net als de kortharige kat, verwisselt de halflangharige/langharige kat iedere 3 maanden van vacht. In deze ruiperiode verliest de kat veel haar en kan ze ook last hebben van haarballen. Dit is vervelend voor de kat, maar ook voor u omdat er veel haren in huis liggen en uw kleren er mee onder zitten. Als u uw halflangharige/langharige kat naar mijn trimsalon brengt, kan ik hem of haar door de rui helpen waardoor de kat minder zal verharen en weer een mooie glanzende vacht heeft.

Als halflangharige/langharige katten niet regelmatig geborsteld worden kunnen er klitten in de vacht ontstaan. Deze klitten ontstaan doordat de haren in elkaar draaien. Dit gebeurt meestal in de oksels, liezen, rug en buik. Dit is behalve dat het er niet netjes uit ziet, ook erg pijnlijk voor de kat. Hij voelt dit bij iedere beweging die hij maakt. Als het al zo ver is, dan is de enige manier om ervan af te komen, scheren. Dit ziet er vaak niet erg mooi uit, maar ik probeer het op een zo netjes mogelijke manier te doen.

Als de halflangharige/langharige kat op tijd (iedere 3 maanden) geplukt wordt, is de kans op klitvorming veel kleiner. Als de kat in mijn trimsalon komt en in de klit zit, dan kan ik hem scheren (of alleen de plekken waar de klitten zitten) en zodra de vacht weer terug komt is het aan te raden de kat dagelijks te borstelen. Om te voorkomen dat het weer gebeurt is het aan te raden de kat iedere 3 maanden te laten plukken.

Trimtechnieken:

Ontwollen

Bij ontwollen wordt de loszittende ondervacht doormiddel van borstelen en kammen verwijderd. Het gladde dekhaar blijft zitten dus de kat behoudt zijn behaarde uiterlijk.
Een ontwolbehandeling is (mits er niet teveel klitten aanwezig zijn) geschikt voor (half)langharige katten, maar ook voor kortharen met veel losse onderwol (bijv. Britse Kortharen, maar ook de “gewone”kat).

Plukken

Naast het ontwollen moet men bij de (half)langharige kat ook de lange en doffe punten uit de vacht plukken. Het plukken bij een kat kan men met blote hand doen. De haren zijn heel zacht en komen heel goed los.

Scheren

Veel (half)langharige katten hebben een prachtige vacht, maar zijn zelf vaak niet instaat om deze optimaal te verzorgen. De vacht kan daardoor snel gaan klitten. Klitten of viltvorming kunnen irritatie veroorzaken, waardoor de kat op de plaats van de klitten kan gaan bijten, likken en krabben. Hierdoor kunnen huidproblemen ontstaan. Als de vacht van een langharige kat erg veel klitten bevat of zelfs vervilt is, is de enige mogelijkheid nog het scheren van de vacht. Hierbij worden de rug, de buik, de oksels, de liezen en de broek geschoren. De kop, de kraag, de staart en de voeten worden niet geschoren en alleen bijgeknipt. Om huidproblemen te voorkomen is het het beste om ongeveer 3 keer per jaar de kat te laten scheren. Bij sommige katten kan dit echter vaker per jaar noodzakelijk zijn.

Wassen en drogen

Na het plukken, ontwollen en/of scheren kan de kat eventueel worden gewassen. Door het wassen worden het vuil en de resterende losse haren verwijderd. Na het wassen wordt de kat droog geföhnd. De vacht wordt dan nog een keer goed nageborsteld. Daarna ziet de vacht er weer gezond en verzorgd uit. Sommige katten ervaren wat stress tijdens de behandeling, daarom kies ik er soms voor om de kat niet te wassen.

Uw kat is ook welkom om alleen gewassen te worden.

Nageltjes knippen

Dit gebeurt standaard voorafgaand aan elke behandeling i.v.m. de veiligheid van de trimster en de eigenaar. De nagels hebben na enkele weken weer hun normale scherpte.
Als losse behandeling kan het knippen van de nagels raadzaam zijn bij oudere katten, zieke katten (denk o.a. aan katten met gebitsproblemen en stijfheid door artrose), of binnenkatten waarvan de nagels onvoldoende slijten. Als de nageltjes bij het lopen op de vloer tikken zijn ze te lang. De teentjes worden dan scheef geduwd bij het lopen en na verloop van tijd kunnen de nageltjes in de voetzooltjes groeien. Om dit te voorkomen kunnen ze geknipt worden.